HOTLINE: 06-27-391-398
Irodánk hétfőtől - péntekig telefonos egyeztetés alapján várja ügyfeleit emailcím: dunakeszi@worldhouse.hu
 
   
Úgy érzed, magasak a lakásárak? - Ez még csak a kezdet!

2016-02-29 16:32:09

2015-ben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a magyarországi lakásárak: a befektetők aktivitása és a fejlesztők kivárása egyaránt erősítették a folyamatot. A lakásáfa-csökkentés és a CSOK kibővítése révén 2016 további bővülést hozhat, immár nem csak a használt, hanem az új építésű lakások piacán is - derül ki az FHB éves lakásár prognózisából. 
 
A CSOK-ot 2016. január 1-től tovább bővítették. Jelentős újdonság, hogy új ház építéséhez, vagy új lakás vásárlásához a 3 gyermekes családok esetében 10 millió forintra növekedett az igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás mértéke, mely mellett egy szintén 10 millió forintos támogatott hitel felvételére is lehetőség nyílik A két gyermekes családok számára új házhoz vagy új lakáshoz elérhető összeg jelenleg 2,6 millió forint. Újdonságot jelent, hogy az új lakáshoz vagy házhoz igényelt támogatás feltételei közül kikerült az egyéb lakástulajdonra vonatkozó tilalom, illetve eltörölték a vételárra vonatkozó korlátot is. A 10 millió forintos támogatás azon házaspárok számára is rendelkezésre áll, akiknek még nincs gyermeke, de vállalják, hogy 10 éven belül teljesítik a feltételt. A februári módosítások a négyzetméter-kategóriákat is eltörölték a használt lakásoknál, már csak az ingatlanok minimum területére vonatkozik korlátozás, a gyermekek számától függően.

Rövid távon nagyon nagy igény mutatkozhat a 10 + 10 millió forintos támogatási feltételeket teljesítő új lakások és házak iránt, de a szűkös kínálat miatt, ezt a megnövekedett keresletet csak lassan szívhatja fel a piac. Mivel a megemelt összeg, csak a 60 négyzetméternél nagyobb lakások, vagy 90 négyzetméternél nagyobb házak esetében igényelhető, a jövőben a nagyobb lakások iránt növekvő keresletre számíthatunk. Az áfa csökkentésnek is köszönhetően végre beindulhatnak a fejlesztések a lakáspiacon, olyan projektek is elkezdődhetnek, melyeket eddig a fejlesztők nem láttak érdemesnek elindítani. Ezért az áfa csökkentés elsősorban nem az új lakásárak csökkenésében nyilvánulhat meg, hanem a kínálat bővülésében játszhat nagy szerepet. Rövid távon azonban a kínálat az új lakás piacon továbbra is szűkös maradhat, a most induló beruházások jövőre vagy utána készülhetnek csak el. A támogatások által táplált megnövekedett kereslet pedig az új lakások árának növekedésének irányába hat.

A kiterjesztett CSOK-nak köszönhetően vidéken és Budapest külsőbb kerületeiben különösen a családi ház építések élénkülhetnek meg. A főváros, de akár a nagyobb városok esetében is újabb lendületet kaphat az agglomerációba költözés, a még könnyen elérhető településeket többen választhatják az olcsóbb telekárak miatt. A fejlesztések beindulása a telekpiacot is megmozgatja, a telekárak a bővülő érdeklődés miatt elmozdulhatnak a mélypontjukról, és immár országszerte növekedésnek indulhatnak.

A használt lakáspiacon az eddigi jelentős drágulás 2016-ban mérséklődhet, az egész évet tekintve pozitív mértékű, de 5% alatti országos drágulást vár az FHB. A régi családi házak és az újszerű lakások iránti keresletet csökkentheti a megváltozott támogatási struktúra. Különbség lehet továbbá az egyes régiók és települések áralakulásában is, a nagyobb városok, és a fejlettebb régiók esetében nagyobb, míg a kisebb települések és fejletlenebb régiók esetében kisebb árnövekedésre számíthatunk. Az országos FHB Lakásárindex 2016 során így is elérheti a 2008 első negyedévében mért eddigi maximális 200,7-es értéket.

A CSOK-igénylők, különösen a 10 millió forintos támogatást és 10 millió forintos hitelt igénylők számát még megbecsülni is nehéz, így bizonytalan az új lakáspiacon a kereslet élénkülésének mértéke. Ez pedig nem csak az új lakásárak alakulását teszi kérdésessé, de a használt lakáspiacon is erősen függ majd az árak alakulása a támogatás okozta kereslet-struktúra változástól. Az új lakások számának növekedése valószínűleg idén még csak kevéssé jelenik majd meg a statisztikákban, azok nagyobb számban és szélesebb elterjedésben főként majd 2017-ben készülhetnek el, de az építési engedélyezés már az idén élénkülni fog.
forrás:/http://www.portfolio.hu/ingatlan/lakas/...
 

Hozzászólások [0 db] Még nincs Hozzászólás!


Szólj hozzá Te is!

Név:


Email cím:

Vizuális kód
Írd be a kódot!
 

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS 
qr-kod

 

Oldal tetejére