HOTLINE: 06-27-391-398
Irodánk hétfőtől - péntekig telefonos egyeztetés alapján várja ügyfeleit emailcím: dunakeszi@worldhouse.hu
 
   
Így változik a CSOK 2018 februárjától

2018-02-07 16:24:38

Így változik a CSOK 2018. februárjától!

2016. február 10-től hatályosak az aktuális CSOK rendeletek. Február 15-től változás várató a jelenlegi szabályozásban, aminek köszönhetően egyszerűsödnek a CSOK szabályai, igénylési feltételei. Erről számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a napokban.
Egyszerűsödnek a CSOK szabályok, csökkennek az adminisztratív terhek
A január 31.-ei kormányülésen döntés született a CSOK szabályainak, igénylési feltételeinek könnyítéséről.
RÉSZLETEK
Kevesebb adminisztráció
Aki igényelte már a kedvezményt, tapasztalhatta, nem kevés dokumentum benyújtásával jár a CSOK ügyintézés. Az adminisztratív könnyítéssel az a cél, hogy minél kevesebb papírt kelljen a támogatott személyeknek beszerezni és így egyszerűbbé váljon az igénylés.
Úgynevezett „nyilatkozati elv” kerül bevezetésre, ezzel adva hitelt az igénylők szavainak. A támogatott személyeknek a jövőben nem kell minden igazolást külön papíron dokumentálni. Elegendő lesz, ha büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak. Természetesen a NAV ellenőrizheti a nyilatkozatok valóságtartalmát.
Magyarországi TB jogviszony vállalása
A további változtatás azoknak a családok kedvez, akik jelenleg külföldön élnek, de a kedvezményt igénybe véve haza szeretnének költözni. A 10 millió Ft-os CSOK jogosultsághoz ugyanis jelenleg 180 napos magyarországi társadalombiztosítási jogviszony igazolását kérik a hitelintézetek, míg február 15-től az igénylőknek csak azt kell vállalniuk, hogy 180 napon belül TB jogviszonyt létesítenek.
 
Banki ügyintézési határidő csökkentése
Ez a szabályozás a hitelintézetek számára szigorítást jelent, ugyanis az új rendelkezés csökkenti a CSOK kérelem elbírálásának határidejét. A pénzintézeteknek lakásvásárlási ügyek esetében 30, építkezéseknél pedig 60 napon belül el kell bírálniuk a kérelmet.
CSOK kérelem benyújtási határideje 180 nap lenne
Az igénylők kedvezőbb helyzetbe kerülnek azzal, hogy február 15-től lakásvásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számítva már nem 120, hanem 180 nap áll rendelkezésükre a CSOK kérelem benyújtására.
Bővítésnél a bekerülési költség 100%-a finanszírozható lesz CSOK-ból
A jelenlegi CSOK rendelet kimondja, hogy a támogatás a kérelem benyújtásának időpontját követően megkezdett bővítéshez igényelhető, továbbá a hatályos rendelkezések értelmében a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) csak az 50%-át lehet CSOK-ból finanszírozni. A jövőben e téren is pozitív változások várhatók. Egyrészt már a folyamatban lévő lakásbővítések esetén is igényelhető lesz a kedvezmény, másrészt a teljes bekerülési költséget lehet majd a CSOK-ból fedezni.
 
ÁFA visszatérítés nyugdíjasok esetén is
Jelenleg nyugdíjas igénylő esetén nincs mód ÁFA visszatérítésre, mivel a nyugdíjas igénylő nem rendelkezik a jogosultsághoz szükséges TB jogviszonnyal. Az új szabályozás a maximum 5 millió Ft-os adó-visszatérítési támogatás lehetőségét a nyugdíjasokra is kiterjeszti.
 forrás:https://hitelnet.hu/csok/igy-valtozik-a-csok-2018-februar-15-tol/...
 

Hozzászólások [0 db] Még nincs Hozzászólás!


Szólj hozzá Te is!

Név:


Email cím:

Vizuális kód
Írd be a kódot!
 

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS 
qr-kod

 

Oldal tetejére