HOTLINE: 06-27-391-398




Irodánk hétfőtől - péntekig telefonos egyeztetés alapján várja ügyfeleit emailcím: dunakeszi@worldhouse.hu
 
 

blog | 26 blogbejegyzés
 

4 fontos dolog amit érdemes tudni az ikerházról
2017-12-14 11:33:16

A közös tulajdonú lakás egyik különleges formája az ikerház, illetve a sorház, amikor azonos helyrajzi számon nyilvántartott telken és épületben kettő vagy több lakás található. Az ikerház fogalmát nem szabályozza külön a jog, arra elsősorban a közös tulajdon szabályai irányadóak. Mit érdemes tudni az ikerházak jogi helyzetéről?
 
Közös tulajdon jön létre
Az ikerház tipikusan osztatlan közös tulajdonban álló telken és épületen jön létre. Ez azt jelenti, hogy az ikerház osztatlan közös tulajdonban van, és az ingatlan tulajdoni lapján csak a tulajdonostársak tulajdoni hányadrésze kerül feltüntetésre. Tehát a tulajdonostárak között az ikerház és a hozzá tartozó telek eszmei hányadok szerint oszlik meg, ami nem jár automatikusan az ingatlan fizikai megosztásával is. 
Az ikerház e jellege azzal jár, hogy a közös tulajdon szabályai alkalmazandók rá...

 

Milyen szerződéseket köthet a társasház?
2017-02-02 13:28:02
A társasház a közös tulajdon egy sajátos formája, ahol az épület egyes részei a közösség tagjainak közös tulajdonába, más részei pedig a tulajdonostársak külön tulajdonába tartoznak. A társasház létrehozásával egy olyan sajátos közösség jön létre, amely bizonyos, törvényben meghatározott körben a közösség nevében önállóan is felléphet, például szerződést köthet. Mely ügyekben van joga a társasháznak az önálló fellépésre? Milyen szerződéseket köthet a társasház?     

A társasház

Társasházat olyan épületen lehet alapítani, amelyben legalább két, külön tulajdonként bejegyezhető lakás, illetőleg nem lakás céljára szolgáló helyiség van vagy alakítható ki. Társasházat nem csupán már fennálló épületre, hanem felépítendő épületre is lehet alapítani. Érdemes tudni, hogy társasházat egy személy is alapíthat. Tehát nem feltétel az, ...

 

LAKÁSKIADÁSSAL KAPCSOLATOS CSALÁSOKRA FIGYELMEZTET A RENDŐRSÉG!
2016-10-10 12:54:22
Albérlők figyelem! Lakáskiadási csalások!
Ha interneten keres valaki albérletet, érdemes rendkívül óvatosan eljárni: ellenőrizni a hirdetőről írt véleményeket, a közösségi oldalait, rákeresni a hirdetésben szereplő képekre, hogy nem máshonnan lopták-e le azokat, elmenteni, feljegyezni minden elérhetőséget, számlaszámot, levelezést – figyelmeztetett. Hozzátette: ha valaki mégis csalók áldozatává válna, minden ilyen információ segít a rendőrségnek megtalálni a csalókat.
Sosem szabad előre fizetni, mielőtt még bármit aláírt vagy akár csak találkozott volna az érdeklődő a hirdetővel – hangsúlyozta. Mindez nemcsak bérlakásra vonatkozik, de minden más interneten hirdetett árura, szolgáltatásra.

Németh Ágnes a rendőrség szóvívője, arra is kitért: ha valaki azt veszi észre, hogy az ő lakáshirdetésének fotóit lelopták, vagyis egy idegen hirdetésben látja m...

 

Elválhat-e egymástól a föld és a rajta lévő épület tulajdonjoga?
2016-07-27 15:12:19
Elválhat-e egymástól a föld és a rajta lévő épület tulajdonjoga?
Rendszerint az épület annak a személynek a tulajdonában van, akié az a földterület, ahol az épület áll. Azonban lehetnek olyan esetek, amikor szükségessé válik, hogy az épület és a telek tulajdonilag egymástól elkülönüljön. Lehetséges-e, hogy a földterület és az épület más-más tulajdonban legyen? Van-e arra lehetőség, hogy a tulajdonos épülete és telke elkülönülten kerüljön be az ingatlan-nyilvántartásba?
 
Akié a föld azé az épület elve
A földterület és a rajta lévő épület általános szabálya, hogy épület tulajdonjoga a földtulajdonost illeti meg. Ez az alapvető szabály érvényesül például a ráépítés esetén is, azaz abban az esetben, ha valaki anélkül, hogy erre jogosult lenne, jóhiszeműen idegen földre épít. Ebben az esetben a főszabály, hogy az épület tulaj...

 

Úgy érzed, magasak a lakásárak? - Ez még csak a kezdet!
2016-02-29 16:32:09
2015-ben a vártnál nagyobb mértékben emelkedtek a magyarországi lakásárak: a befektetők aktivitása és a fejlesztők kivárása egyaránt erősítették a folyamatot. A lakásáfa-csökkentés és a CSOK kibővítése révén 2016 további bővülést hozhat, immár nem csak a használt, hanem az új építésű lakások piacán is - derül ki az FHB éves lakásár prognózisából. 
 
A CSOK-ot 2016. január 1-től tovább bővítették. Jelentős újdonság, hogy új ház építéséhez, vagy új lakás vásárlásához a 3 gyermekes családok esetében 10 millió forintra növekedett az igényelhető vissza nem térítendő állami támogatás mértéke, mely mellett egy szintén 10 millió forintos támogatott hitel felvételére is lehetőség nyílik A két gyermekes családok számára új házhoz vagy új lakáshoz elérhető összeg jelenleg 2,6 millió forint. Újdonságot jelent, hogy az új lakáshoz vagy házhoz igényelt támogatás feltételei...

 

Figyelem - Így bővül a CSOK - jönnek a rendeletek!
2016-01-25 09:54:24
Figyelem – Így bővül a CSOK – jönnek a rendeletek!
Változnak az otthonteremtési támogatás szabályai; a cél az, hogy minden magyar család a lehető legolcsóbban juthasson otthonhoz – mondta Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Megerősítette, két kormányrendeletbe foglalják február folyamán a program korábban rendelet- és szabálymódosításokban rögzített kereteit. Ezek egyike a régi, míg a másik az új építésű lakásokkal kapcsolatos.
Átlátható, világos szabályokat szeretnénk, amelyek között nemcsak a jogtudósok igazodnak el – fogalmazott az államtitkár.
Tuzson Bence közölte: az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást, akkor is, ha van másik ingatlanjuk, a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel, eltö...

 

Idén ingyenesen átminősíthetők a zártkerti ingatlanok
2016-01-19 14:29:31
Ha zártkerti ingatlana van, menjen el mielőbb a földhivatalba és jegyeztesse azt be művelési ág alól kivett területként. Ezt mostantól egy éven belül lehet megtenni, utána nagyon nehéz lesz eladni az át nem vezetett zártkerteket.
Komoly procedúrát jelent, ha valaki külterületen szeretne ingatlant vásárolni. A városszéli zártkertekre ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a termőföld, vagy szőlőbirtokok vásárlására. Az új földforgalmi törvény rendelkezései szerint a vásárlás akár fél évig elhúzódó folyamat is lehet, és könnyen az is lehet a vége, hogy egy hivatal elutasítja a vevőt.
A törvény szerint ugyanis a helyi gazdáknak elővásárlási joguk van bármilyen földterületre. De a rendszer ennél bonyolultabb. Van mindenhol egy helyi földbizottság, melynek jóvá kell hagynia az értékesítéseket. Ez a bizottság úgy is dönthet, hogy hiába akarja az eladó eladni a földjét, hiába van ...

 

Mi a teendő, ha megsértették az elővásárlási jogunkat?
2015-11-12 16:12:54
Mi a teendő, ha megsértették az elővásárlási jogunkat?
Az elővásárlási jog fogalmával sokan találkozhatnak a mindennapi életben, különösen az ingatlanügyekkel kapcsolatban. Előfordulhat az is, hogy bár valakit elővásárlási jog illet meg, azzal nem tud élni, mert például a dolgot az ő megkerülésével értékesítik. Mit tehet a jogosult, ha megsértették elővásárlási jogát?           
Mi az elővásárlási jog?
Az elővásárlási jog arra biztosít lehetőséget, hogy e személy a dolog harmadik személynek való eladása esetén a harmadik személyt megelőzve, azonos feltételekkel vásárolja meg a dolgot.
Elővásárlási jogot létre lehet hozni szerződéssel, és az elővásárlási jogot bizonyos esetekben jogszabály hozza létre. Az elővásárlási jog legismertebb esete, a közös tulajdonban lévő dolgok tulajdonostársait az egymással szemben megillető elővá...

 

Átminősítés után engedély és korlátozás nélkül lehet zártkertet vásárolni 2015. december 01-től
2015-11-12 16:01:01

Átminősítés után engedély és korlátozás nélkül lehet zártkertet vásárolni 2015. december 01-től
2015. november 30. napjától lép hatályba a Földforgalmi törvény módosult új rendelkezése:
2015. évi XLIV. törvény alapján a zártkerti ingatlanok esetében a tulajdonos 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.
Lehetővé válik a zártkerti ingatlanok művelés alóli kivonása és ezáltal kifüggesztés és jóváhagyás nélküli adásvétele. Ügyvéd által készített adásvételi szerződéssel bejegyezhetővé válik a zártkerti ingatlan adásvétele.
Ehhez csupán az szükséges, hogy a tulajdonos eladó az illetékes járási földhivatalnál kérje a kivett zártkerti átminősítést.
Közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan e...
 

Túl drága lesz ez a magáncsőd
2015-06-30 15:05:17
A most elfogadott magáncsőd csak kevés bajba jutottnak lesz elérhető, az eladósodott emberek többségének nem nyújt megoldást – írja a Habitat for Humanity Magyarország sajtóközleményében.
A Habitat for Humanity régóta szorgalmazza a magáncsőd bevezetését, mert az bizonyos feltételek mellett, - amelyekről a szervezet ajánlásokat küldött el a törvényhozóknak - jó megoldás a lakhatási eladósodottság csökkentésére, de most komoly aggályaik vannak a megszavazott adósságrendezési törvénnyel kapcsolatban, írták.
Túl drága az adósoknak
A szigorú belépési korlátok miatt kevesek számára lesz igénybe vehető, a kb. 180 ezer bedőlt devizahiteles közül még a legoptimistább kormányzati becslések szerint is maximum 25 ezer adósnak segíthet. A törlesztő részletek nem a fizetőképességhez, hanem az ingatlan forgalmi értékéhez lesznek igazítva, ami sokaknak megfizethetetlen. A Hab...

 






 
 

Blogbejegyzések

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS



 
qr-kod

 

Oldal tetejére