HOTLINE: 06-27-391-398




Irodánk hétfőtől - péntekig telefonos egyeztetés alapján várja ügyfeleit emailcím: dunakeszi@worldhouse.hu
 
 

blog | 26 blogbejegyzés
 

Így változik a CSOK 2018 februárjától
2018-02-07 16:24:38
Így változik a CSOK 2018. februárjától!

2016. február 10-től hatályosak az aktuális CSOK rendeletek. Február 15-től változás várató a jelenlegi szabályozásban, aminek köszönhetően egyszerűsödnek a CSOK szabályai, igénylési feltételei. Erről számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért is felelős államtitkára a napokban.
Egyszerűsödnek a CSOK szabályok, csökkennek az adminisztratív terhek
A január 31.-ei kormányülésen döntés született a CSOK szabályainak, igénylési feltételeinek könnyítéséről.
RÉSZLETEK
Kevesebb adminisztráció
Aki igényelte már a kedvezményt, tapasztalhatta, nem kevés dokumentum benyújtásával jár a CSOK ügyintézés. Az adminisztratív könnyítéssel az a cél, hogy minél kevesebb papírt kelljen a támogatott személyeknek beszerezni és így egyszerűbbé váljon az igénylés.
Úgynevez...

 

4 fontos dolog amit érdemes tudni az ikerházról
2017-12-14 11:33:16

A közös tulajdonú lakás egyik különleges formája az ikerház, illetve a sorház, amikor azonos helyrajzi számon nyilvántartott telken és épületben kettő vagy több lakás található. Az ikerház fogalmát nem szabályozza külön a jog, arra elsősorban a közös tulajdon szabályai irányadóak. Mit érdemes tudni az ikerházak jogi helyzetéről?
 
Közös tulajdon jön létre
Az ikerház tipikusan osztatlan közös tulajdonban álló telken és épületen jön létre. Ez azt jelenti, hogy az ikerház osztatlan közös tulajdonban van, és az ingatlan tulajdoni lapján csak a tulajdonostársak tulajdoni hányadrésze kerül feltüntetésre. Tehát a tulajdonostárak között az ikerház és a hozzá tartozó telek eszmei hányadok szerint oszlik meg, ami nem jár automatikusan az ingatlan fizikai megosztásával is. 
Az ikerház e jellege azzal jár, hogy a közös tulajdon szabályai alkalmazandók rá...

 

Mi a teendő, ha megsértették az elővásárlási jogunkat?
2015-11-12 16:12:54
Mi a teendő, ha megsértették az elővásárlási jogunkat?
Az elővásárlási jog fogalmával sokan találkozhatnak a mindennapi életben, különösen az ingatlanügyekkel kapcsolatban. Előfordulhat az is, hogy bár valakit elővásárlási jog illet meg, azzal nem tud élni, mert például a dolgot az ő megkerülésével értékesítik. Mit tehet a jogosult, ha megsértették elővásárlási jogát?           
Mi az elővásárlási jog?
Az elővásárlási jog arra biztosít lehetőséget, hogy e személy a dolog harmadik személynek való eladása esetén a harmadik személyt megelőzve, azonos feltételekkel vásárolja meg a dolgot.
Elővásárlási jogot létre lehet hozni szerződéssel, és az elővásárlási jogot bizonyos esetekben jogszabály hozza létre. Az elővásárlási jog legismertebb esete, a közös tulajdonban lévő dolgok tulajdonostársait az egymással szemben megillető elővá...

 

Átminősítés után engedély és korlátozás nélkül lehet zártkertet vásárolni 2015. december 01-től
2015-11-12 16:01:01

Átminősítés után engedély és korlátozás nélkül lehet zártkertet vásárolni 2015. december 01-től
2015. november 30. napjától lép hatályba a Földforgalmi törvény módosult új rendelkezése:
2015. évi XLIV. törvény alapján a zártkerti ingatlanok esetében a tulajdonos 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.
Lehetővé válik a zártkerti ingatlanok művelés alóli kivonása és ezáltal kifüggesztés és jóváhagyás nélküli adásvétele. Ügyvéd által készített adásvételi szerződéssel bejegyezhetővé válik a zártkerti ingatlan adásvétele.
Ehhez csupán az szükséges, hogy a tulajdonos eladó az illetékes járási földhivatalnál kérje a kivett zártkerti átminősítést.
Közös tulajdonban álló zártkerti ingatlan e...
 

Mikor és mi fog változni a CSOK bevezetésével?
2015-06-16 16:26:37
A családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK), mint vissza nem térítendő állami támogatás az alábbi célokra igényelhető 2015. július 1-jét követően:
1.) 2008. július 1-jén vagy azt követően kiadott
·        építési engedéllyel rendelkező és „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb tervezett energetikai minősítésű új, összkomfortos lakás építéséhez,
·        használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal és „B” (követelménynél jobb) vagy annál kedvezőbb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlásához,
amennyiben építés esetén az ÁFA nélkül, a lakóépület nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az ÁFA és telekár nélkül meghatároz...

 

Így változik az ingatlan-adásvétel jogszabályozása
2013-09-20 11:47:15

Így változik az ingatlan-adásvétel jogszabályozása
A 2014. március 15-én hatályba lépő új Polgári Törvénykönyv több ponton is kedvezően módosítja az ingók, illetve ingatlanok adásvételi szerződéseivel, így különösen az elővásárlási, a visszavásárlási, valamint a vételi jog gyakorlásával kapcsolatos szabályozást.
Az új szabályozás lehetőséget teremt többek között arra, hogy az elővásárlási jogot szerződésben egyszerre akár több személy javára is megalapítsák. Egymással konkuráló elővásárlási jogok már eddig is léteztek a törvény erejénél fogva - például osztatlan közös tulajdon esetén, vagy termőföld értékesítésekor a szabályozás szerinti lehetőséget és sorrendet betartva.
A változtatásnak a gyakorlatban azért van jelentősége, mert nem ritka, hogy például több befektető egyidejűleg érdeklődik ugyanazon ingatlan iránt, d...
 






 
 

Blogbejegyzések

 
 

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS



 
qr-kod

 

Oldal tetejére